De voordelen van een badkamerkachel kopen

  • Geplaatst op
  • Door Sfeervolverwarmen.nl
  • Geplaatst in badkamerkachel
  • 0
De voordelen van een badkamerkachel kopen

Bijverwarming is deze afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt omdat zowel gas-, petroleum- als elektrische kachels een stuk veiliger en betaalbaarder zijn geworden. Sinds enige tijd kun je ook een elektrische badkamerkachel kopen, deze kachels kunnen tegen een hoge luchtvochtigheid. Maar wat heb je nu aan zo’n energievreter in de badkamer? Wij zochten het uit.

De voordelen van een badkamerkachel kopen

Laten we beginnen met een aantal voordelen die een badkamerkachel kopen heeft en dat zijn er tot onze verbazing best wat. We bespreken kort een aantal onderwerpen met een toelichting.

Hygiene

Een badkamer is vaak een kleine maar vochtige ruimte. Zelfs een kleine badkamerkachel kan een kleine ruimte echter vrij snel opwarmen. Combineer dit met een ventilator of het raam op een kiertje en je hebt in zeer korte tijd een warme maar ook erg droge badkamer. Dit gaat schimmelvorming, kitrot en houtrot tegen. Dankzij een badkamerkachel heb je dus minder bacteriën en minder slijtage.

Energiekosten

Veel mensen denk bij een elektrische badkamerkachel kopen aan hoge energiekosten maar dit valt erg mee. De gemiddelde Nederlander doucht volgens de NOS 9 minuten, wat overigens aan de lange kant is. Tel daarbij op 6 minuten om jezelf af te drogen en warme kleren aan te trekken en je bent 15 minuten verder.

Zelfs bij een gezin van 4 personen staat een badkamerkachel dus hoogstens een uur per dag aan. De gemiddelde badkamerkachel gebruikt 1,5 kWh. Met een energieprijs van circa 25 cent per kWh is dit 37,5 cent aan energiekosten per dag. Ter vergelijking, het douchen zelf kost 40 cent per persoon aan water en energie om het water op te warmen. Dat is dus 1,60 per dag voor een gezin van 4 personen, 4x zo duur als de kachel.

Compact

Bij een badkamerkachel kopen krijg je nagenoeg altijd muurbevestiging meegeleverd. Doordat badkamerkachels bovendien maar een kleine ruimte moeten opwarmen zijn ze erg compact. Zo blijft de vloer vrij van poten en makkelijk te reinigen. Wat toch al makkelijker ging doordat er minder schimmel- en rotvorming is.

Zelf installeren en onderhoudsvrij

Ten opzichte van het laten plaatsen van een radiatorkachel in de badkamer heeft een badkamerkachel kopen als groot voordeel dat er geen installatiekosten zijn. Je bespaart niet alleen op aanschafkosten maar ook op monteurskosten omdat zelf leidingen leggen niet is weggelegd voor de meeste mensen. Daarnaast is een elektrische badkamerkachel onderhoudsvrij en is er geen kans of sprake van lekkages.

De nadelen van een badkamerkachel kopen

Zoals je ziet zijn er best wat voordelen aan een badkamerkachel kopen. Toch moeten we objectief blijven, er kleven ook wat nadelen aan een badkamerkachel kopen.

Milieubelasting

Net als te lang douchen gebruikt een elektrische badkamerkachel relatief veel energie. Daarom is het uit milieuoverwegingen aan te raden om goed na te denken over aanschaf en gebruik. Zorgt de fijne warme badkamer er echter voor dat je eerder stopt met douchen dan is een badkamerkachel kopen zeker de moeite waard.

Stroomverbruik ten opzichte van klassieke kachel

In het verlengde van het bovenstaande speelt natuurlijk mee dat een gewone radiatorkachel aangesloten op de CV zuiniger is in gebruik. Zeker als je een koophuis hebt kan het daarom het overwegen waard zijn om in plaats van een badkamerkachel kopen de badkamer onderdeel te maken van het centrale verwarmingssysteem.

Stoppen of aparte groep

Een ander nadeel, zeker in kleinere of oudere huizen is dat groepen en zekeringen een beperkte capaciteit hebben. Een elektrische badkamerkachel gebruikt toch gauw tussen de 1000 en 2000 watt en met een groepscapaciteit van iets meer dan 3000 watt moet je dan niet tegelijk de wasmachine aanzetten. Let dus goed op dat je een aparte groep gebruikt en als dit niet mogelijk is dat je niet teveel apparaten tegelijkertijd aanzet.

Gebruiksgemak

Het laatste probleem speelt alleen bij goedkopere modellen maar is toch het vermelden waard. Veel badkamerkachels beschikken wel over een thermostaat maar het is natuurlijk onzin om de badkamer op 20 graden te houden als je niet aan het douche bent. Ga je echter een badkamerkachel kopen zul je vaak merken dat de goedkopere modellen dus geen timer hebben. Dan moet je zelf goed opletten dat je de kachel tijdig uitzet om energieverspilling te voorkomen. Dit kun je overigens wel makkelijk oplossen met een schakelklok (let wel op dat de schakelklok voldoende capaciteit heeft!)

Conclusie

De nadelen en voordelen van een badkamerkachel kopen denk ik dat het zeker het overwegen waard is. Vooral voor mensen die een huurhuis hebben of een gewone radiator laten plaatsen een te dure optie vinden. Een belangrijke tip is wel om de stroomvoorziening goed te regelen en het kan geen kwaad met de trends van de laatste jaren om een lekker warme badkamer te gebruiken als excuus om in ieder geval wat korter te douche. Maar dat is natuurlijk je eigen keuze.

Alternatief voor een badkamerkachel kopen

Voor wie toch twijfelt over een badkamerkachel kopen vanwege de gebruikskosten of milieu is er nog een interessant alternatief. Dit is een stijlvol vormgegeven handdoekrek met ingebouwd elektrische element, ook wel een handdoekverwarmer genoemd.

Met een capaciteit van 50-150 watt een bescheiden stroomverbruiker die in korte tijd je handdoek heerlijk warm maakt. Zo kun je na een warme douche in een koude badkamer toch nog met wat warmte afdrogen en omkleden. Er is zelfs keuze uit een wandmodel of een vrijstaand model en ze zijn al te koop vanaf enkele tientjes.

Ik hoop dat je zo wat meer zicht hebt in de belangrijkste voor- en nadelen van een badkamerkachel kopen. Voor scherp geprijsde badkamerkachels en handdoekverwarmers kan je natuurlijk terecht op sfeervolverwarmen.nl Heb je vragen op opmerkingen? Neem voor advies contact op met de klantenservice en laat voor vragen over deze blog gerust een berichtje achter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop keurmerk
Bezoek Sfeervolverwarmen.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »