Elektrische bijverwarming kopen? Dit zijn de voordelen

Elektrische bijverwarming kopen? Dit zijn de voordelen

Wil je een elektrische bijverwarming kopen dan doe je er natuurlijk goed aan stil te staan bij het belangrijkste nadeel van elektrische verwarming; de energiekosten. Elektriciteit is nou eenmaal een relatief dure vorm van energie en een elektrische verwarming op zichzelf is simpelweg niet zo efficiënt als bijvoorbeeld een gasverwarming of pellet kachel. Daarnaast is specifiek voor Nederland van toepassing dat er veel grijze, relatief milieuonvriendelijke stroom wordt geleverd.

Dat gezegd hebbende is een elektrische bijverwarming kopen in veel gevallen nog steeds geen gek idee. Zo heb je de keuze uit veel verschillende soorten, betaalbaar in aanschaf. Daarnaast is elektrische bijverwarming snel, gebruiksvriendelijk en veilig. Tot slot kan bij het juiste gebruik wel degelijk bespaard worden op energiekosten van bijvoorbeeld je centrale verwarming of HR ketel.

Kenmerken elektrische bijverwarming

Eerst gaan we wat verder in op de kenmerken van elektrische bijverwarming. Later in deze blog zullen we het hebben over de juiste toepassing van elektrische bijverwarming. Bijna alle bijverwarming, ook op gas en petroleum heeft een risico op brandgevaar. Daarom staat veiligheid voor veel mensen op de eerste plaats.

Bijverwarming op elektriciteit is erg veilig te noemen. Zo zijn alle elektrische verwarmingen voorzien van omval- en oververhittingsbeveiliging. Daarnaast kun je steeds vaker elektrische bijverwarming kopen met dubbele isolatie, hierdoor is een geaard stopcontact niet noodzakelijk.

Ook hebben steeds meer elektrische kachels een regelbare thermostaat of een instelbaar vermogen waardoor minder energie verloren gaat en bespaard wordt op kosten. Dit komt ook weer de veiligheid ten goede omdat wanneer je de kachel vergeet uit te zetten deze bij de juist temperatuur automatisch afslaat.

Elektrische bijverwarming heeft daarnaast ongeacht het type gemeen dat het simpel en gemakkelijk is in gebruik. De meeste kachels zijn erg compact, makkelijk verplaatsbaar en in te schakelen met een enkele knop. Een elektrische bijverwarming kopen bespaard je het gezeur van gasflessen, ontstekingsvlammen of ingewikkelde instellingen.

Elektrische bijverwarming in alle soorten en maten

In onze vorige blog kun je meer lezen over de verschillende soorten elektrische verwarming maar we sommen ze in dit artikel nog even kort op. Grofweg heb je 2 technieken om te verwarmen middels elektriciteit. Elektrische bijverwarming op basis van convectie warmt de lucht op. De lucht passeert een verwarmingselement en stijgt daarna op. Door dit langdurig te doen warmt uiteindelijk de lucht in heel de ruimte op.

De tweede variant is verwarming middels stralingswarmte. Hierbij wordt een object opgewarmd, bijvoorbeeld een radiator gevuld met olie of een andere vloeistof. Het verhitte object (in dit geval de radiator) geeft daarna direct warmte af (stralingswarmte) zonder dat hierbij lucht wordt opgewarmd. Je kunt ook een elektrische bijverwarming kopen die gebruik maakt van beide technieken, bijvoorbeeld een straalkachel. Deze warmt de lucht op middels hitte elementen (convectie), maar straalt deze warmte middels reflectoren in een specifieke richting (stralingswarmte).

Elektrische convectorkachel

Een elektrische bijverwarming kopen op convectie heeft als voornaamste voordelen een stille, bijna geruisloze werking en een betaalbare aanschafprijs. Daarnaast is een convectorkachel doorgaans erg compact en slank in vormgeving. Daardoor valt hij niet op in de ruimte en is hij makkelijk verplaatsbaar. De meeste convectorkachels hebben wel enige tijd nodig om het hele vertrek te verwarmen maar doen dit op een passieve, prettige wijze.

Elektrische straalkachel

Een straalkachel verwarmt net als een convectorkachel de lucht op met verhittingselementen. Het grootste verschil is dat een straalkachel deze warmte middels reflectoren gelijk een bepaalde richting op blaast. Het voordeel hiervan is zeer snelle, zeer gerichte warmte, ideaal voor kortdurend gebruik. Nadeel van een straalkachel is het beperkte warmtebereik, denk maar aan de warmtelamp op een terras.

Elektrische ventilatorkachel

Ook een elektrische bijverwarming in de vorm van een ventilatorkachel warmte de lucht op middels een verhittingselement. Verschil is hierbij dat de warmte wordt verspreid door een ventilator, dit geeft een groter bereik dan een straalkachel. Daarnaast kan een ventilatorkachel in de zomer worden ingezet voor verkoeling. Een elektrische bijverwarming kopen van dit type is vaak erg goedkoop, maar wel iets minder stil in werking of gebruik dan een straalkachel of convectorkachel.

Elektrische radiator- of oliekachel

Tot slot kun je nog een elektrisch bijverwarming kopen op basis van vloeistof (meestal olie). Deze verwarming werkt middels stralingswarmte vergelijkbaar met de radiator van een HR of combiketel. De elektriciteit wordt gebruikt om de olie op de te warmen, middels een stalen frame met veel ribben en een groot oppervlak (de radiator) wordt deze warmte verspreid in de directe omgeving.

Voordelen van een radiatorkachel zijn een relatief hoge efficiëntie, omdat de opgewarmde vloeistof enige tijd warm blijft. Daarnaast de stille werking en een prettige directe warmte vergelijkbaar met een normale radiator. Nadelen zijn de opstarttijd totdat de vloeistof warmt is (circa 15-30 minuten) en het vaak wat grotere formaat. Meestal komen elektrische radiatoren wel met zwenkwieltjes om ze te kunnen verplaatsen.

Voor welk gebruiksdoel een elektrische bijverwarming kopen?

Nu we een beeld hebben van de belangrijkste eigenschappen en soorten elektrische bijverwarming kunnen we kijken naar de toepassing of de omgeving waarbinnen je de verwarming wilt gaan gebruiken.

Het is erg belangrijk om de juiste soort verwarming te kiezen voor jouw gebruiksdoel om dit in belangrijke mate bepaald of een elektrische bijverwarming kopen voor jou een verstandige keuze is en een goed rendement haalt. Hieronder sommen we een aantal factoren op die een grote invloed kunnen hebben op de efficiëntie en het stroomverbruik van elektrische bijverwarming.

Hoe vaak gebruik je hem?

Een hele belangrijke factor bij een elektrische bijverwarming kopen is hoe vaak je hem gebruikt. Doordat een elektrische verwarming niet heel efficiënt is maar wel goedkoop in aanschaf loont hij vooral voor incidenteel gebruik. Bijvoorbeeld tijdens hele koude winterdagen, of op de hobbykamer die maar af- en toe in gebruik is.

In combinatie met andere verwarmingen (komen we zo op terug) kan het wel rendabel zijn voor regelmatig gebruik (enkele malen per week). Maar over het algemeen is dagelijks gebruik niet aan te bevelen, tenzij het hele korte periodes betreft. Bijvoorbeeld het opwarmen van een douche of badkamer of een vergaderruimte die dagelijks kortstondig wordt gebruikt.

Veiligheid & Gebruiksgemak

Een andere belangrijke factor is gebruiksgemak. Niet alleen de kosten maar ook het gebruik zelf spelen een rol bij een elektrische bijverwarming kopen. Wil je bijvoorbeeld dat ook kinderen of ouderen de verwarming kunnen bedienen is een gaskachel misschien onverstandig. Ook voor een groot gezin of een klein kantoor met veel verschillende gebruikers wil je een simpele kachel.

Een heel handige luxe extra van veel elektrische bijverwarmingen is een afstandsbediening waarmee je gemakkelijk vanaf de bank of een bureaustoel de temperatuur instelt. Daarnaast speelt veiligheid mee, ook al hebben veel petroleum en gaskachels tegenwoordig een beveiliging tegen luchtverontreiniging en om het co2 gehalte te meten maar toch vind niet iedereen het een prettig idee om gas of petroleum te verbranden in een afgesloten ruimte.

Locatie, waar zet je hem neer?

Een belangrijk punt is hierbij geluid. Een convectorkachel of radiatorkachel op olie is bijna fluisterstil, zodoende ook geschikt voor de werkkamer of slaapkamer. Dit in tegenstelling gaskachels, ventilator- en petroleumkachels toch vaak al weer duidelijk hoorbaar zijn.

Een extra voordeel van een elektrische bijverwarming kopen is dat deze en goedkoop is in aanschaf en mobiel is in gebruik. Hierdoor kun je met een tweetal kachels flexibel bijverwarmen door alle vertrekken in het huis of zelfs een klein kantoor afhankelijk van de behoefte tegen een kleine investering.

Bewust in energiegebruik

Met bovenstaande informatie weet je nu (hopelijk) wat meer over verschillende soorten elektrische bijverwarming en op welke praktische dingen je moet letten bij een elektrische bijverwarming kopen. We zijn echter nog niet concreet ingegaan op het terugdringen van het relatief hoge energiegebruik, wat we in dit laatste kopje zullen bespreken.

Een open deur hierbij is natuurlijk bewust zijn in energiegebruik. Hoewel dit voor de hand ligt halen we het toch even aan. Door een extra trui aan te trekken als het koud is, of toch ook even die elektrische verwarming uit te schakelen ook al ben je maar 10 minuten weg, bespaar je een hoop geld maar ook een hoop energie. Daarnaast kunnen onderstaande tips helpen.

Verwarmingen combineren

Een interessant idee is het combineren van verwarmingen. Met name de centrale verwarming of HR ketel en een elektrische bijverwarming, iets wat veel mensen zullen overwegen. Hieronder een voorbeeldscenario. Een gezin gaat om 9 uur naar bed maar een gezinslid blijft wakker tot 11 uur s’avonds. De meeste mensen zullen om 9 uur de HR ketel uitschakelen en de elektrische verwarming van 9 tot 11 uur inschakelen.

Beter is om de elektrische verwarming (eventueel op een centrale plek) reeds in te schakelen om 8 uur en de centrale verwarming reeds uit te schakelen om 8 uur. Hierdoor kun je een uur extra af met een elektrische verwarming die natuurlijk in vergelijking met de centrale verwarming erg goedkoop is.

Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor het verwarmen van afgelegen slaapkamer. De woonkamer blijft toch nog enige tijd warm dus zet de C.V. al vroeg uit en gebruik puur de elektrische verwarming om de slaapkamer op te warmen.

Ook het combineren van verschillende elektrische verwarming kan zinvol zijn. Kort thuis? Gebruik de convectorkachel, blijf je wat langer dan zet je bijvoorbeeld de radiatorkachel op olie aan. Voor de aanschafprijs hoef je het niet te laten en door slim te spelen met de verschillende soorten verwarming kun je proberen zoveel mogelijk energie te besparen.

Handige functies die bijna alle elektrische bijverwarmingen hebben zoals een thermostaat en een afstandsbediening helpen hierbij zodat je niet de hele dag bezig bent met heen en weer rennen tussen verschillende soorten verwarming.

Groene stroom en terug leveren

Een laatste punt is groene stroom en bijvoorbeeld stroomvoorziening van eigen zonnepanelen. Wanneer je bewust omgaat met energie is het de overweging waard om te investeren in groene stroom. Gas- en petroleumkachels worden beschouwd als meer efficiënt maar gas en petroleum als energiebronnen zijn niet hernieuwbaar. Groene stroom volledig uit wind- of zonne-energie is dat wel en kan ondanks het hogere gebruik duurzamer zijn voor het milieu.

Daarnaast is het met mensen die zelf zonnepanelen hebben of energie opwekken interessant om na te denken over het terug leveren aan energienet. Veel aanbieders rekenen hier kosten voor of bieden een lagere prijs per kWh. Nu zul je wellicht denken, op een koude winterdag produceren mijn zonnepanelen echt niet zoveel dat ik er een 1000 of 2000 watt elektrische bijverwarming van kan laten draaien.

Dit is volledig juist, maar bij een elektrische bijverwarming kopen zul je zien dat bijna elektrische bijverwarming is voorzien van een ventilatiestand. En wat natuurlijk ook duurzaam is, is om een apparaat zo efficiënt mogelijk in te zetten. Als het hoogzomer is en de energieproductie van je zonnepanelen wel toereikend is kun je altijd overweging om dezelfde elektrische kachel te gebruiken voor verkoeling en om terug levering van energie te voorkomen.

Conclusie

Een elektrische bijverwarming kopen kan een erg goede keuze zijn als je bewust bent van het verbruik en gebruik. Ik hoop dat deze blog wat meer inzicht heeft gegeven in de verschillende soorten elektrische bijverwarming die er zijn. Mocht je vragen hebben, laat gerust een reactie achter op deze blog.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop keurmerk
Bezoek Sfeervolverwarmen.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »