Elektrische verwarming kopen? Bekijk hier 5 verschillende soorten verwarming

Elektrische verwarming kopen? Bekijk hier 5 verschillende soorten verwarming

Een elektrische verwarming kopen kan lastig zijn. Er zijn veel verschillende soorten verwarming op de markt zoals convectorkachels, straalkachels en gaskachels om er een paar te noemen. Al deze verwarmingen hebben voor- en nadelen. In deze blog bekijken we verschillende soorten verwarmingen.

Warmte, comfort en energiegebruik

Het belangrijkste van een elektrische verwarming is natuurlijk de warmte en het gebruikscomfort. Op een slaapkamer wil je natuurlijk niet wakker worden van een luidruchtige verwarming. In een schuurtje is het weer belangrijk dat de verwarming snel warm wordt. Daarnaast spelen natuurlijk de kosten een rol.

elektrische verwarming verbruikVeel mensen kijken bij een elektrische verwarming kopen vooral naar de aanschafprijs, maar vergeten rekening te houden met de hoge energiekosten van een verwarming. Ook hier speelt het gebruiksdoel weer een rol. Een verwarming die je zelden gebruikt mag best wat verstoken maar een verwarming die de hele winter aanstaat moet gewoon zuinig en efficiënt zijn.

In deze blog gaan we kort in op de belangrijkste soorten elektrische verwarming. We bespreken hoe deze verwarmingen werken en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn. Wil je een mobiele verwarming kopen bekijk dan altijd eerste de specificaties omdat modellen natuurlijk verschillen in werking, gebruik en bijvoorbeeld geluidsniveau.

Veel keuze bij een elektrische verwarming kopen

Elektriciteit is een veel voorkomende vorm van verwarmen. Belangrijkste voordelen van een elektrische kachel zijn de geringe aanschafprijs. Daarnaast is een elektrische kachel vaak relatief simpel in te stellen en behoorlijk veilig voor gebruik binnenshuis. Vanwege de populariteit heb je bovendien keuze uit veel verschillende soorten en maten.

Een elektrische verwarming kopen kan voor bijna alle toepassingen. Dankzij het brede aanbod kun je kiezen verwarmingen met verschillende eigenschappen. Denk niet alleen aan bijvoorbeeld een stille kachel maar ook een afstandsbediening of montage aan de muur. De meest voorkomende elektrische verwarmingen werken met grofweg 3 verschillende technieken.

Convectie

convectorkachel werkingConvectieverwarming werkt met luchtstromen, hierbij wordt in principe de lucht verwarmd. Doordat warme lucht opstijgt kan hiermee na verloop van tijd een ruimte worden verwarmd. Het grote voordeel van een mobiele verwarming kopen met convectie is dat deze erg stil is in werking. De koude lucht wordt bijna  geruisloos aangetrokken aan de onderzijde, waarna deze langs gloeispiralen beweegt en aan de bovenkant als warme lucht op een natuurlijke manier opstijgt.

Een variatie hierop is de welbekende ventilatorkachel. Deze warmt de lucht ook op met gloeispiralen maar blaast deze met behulp van een ventilator gelijk in de goede richting. Een ventilatorkachel is hierdoor wel een stuk minder stil dan een ‘traditionele’ convectorkachel. Convectorkachels zijn doorgaans goedkoop in aanschaf maar niet erg energiezuinig. Ideaal voor tijdelijke verwarming.

Warmtestraling

elektrische radiator werkingElektrische kachels met warmtestraling werken vergelijkbaar met een typische radiator van een centrale verwarming. In plaats van water wordt meestal olie gebruikt, de elektriciteit warmt de olie op waarna deze door de behuizing warmtestraling afgeeft. De Radiators zijn vaak gemaakt van goed geleidend materiaal (metaal) en hebben vaak ribben of een geribbelde structuur om een zo groot mogelijk oppervlak te creëren om warmte af te geven.

Een elektrische verwarming kopen op olie is meestal iets duurder dan een convectorkachel. Ook is hij iets minder gebruiksvriendelijk gezien de olie brandgevaar kan opleveren als de radiator omvalt. Denk ook aan het periodiek bijvullen van de olie. Daar staat tegenover dat een elektrische oliekachel of radiator een betere energieopbrengst heeft bij langdurig gebruik. De olie heeft enige tijd nodig om warm te worden en is dus ongeschikt voor kortdurend gebruik.

Combineren

Tot slot kun je een elektrische verwarming kopen die gebruik maakt van beide technieken. Bij een straalkachel bijvoorbeeld straalt de warmte naar voren door een reflector achter het hitte-element. Dit is een vorm van warmtestraling, echter het hitte-element warmt hier de lucht op wat een vorm is van convectie. Omdat de warmtestraling infrarood is kan het zeer snel warmte afgeven, ideaal voor kortdurend of incidenteel gebruik.

Een andere voorbeeld hiervan is keramische verwarming. Het opgewarmde keramische element geeft warmtestraling af maar veel keramische verwarmingen beschikken ook over een ventilator om de warmte te verspreiden, wat dan ook weer een vorm is van convectie.

Welk type verwarming het meest geschikt is hangt af van het gebruik. Zo is een straalkachel met een zeer gerichte warmtestraal bijvoorbeeld zeer geschikt voor een sfeerhaard waar je met veel mensen dicht omheen zit. Ook als badkamerkachel om je haar snel te drogen een prima kachel. Voor grotere ruimtes is hij dan weer totaal ongeschikt.

Voor- en nadelen op een rijtje

Elektrische convectorkachel

+ Slanke vormgeving, zeer betaalbaar, stille werking

- Relatief hoog stroomverbruik, minder geschikt voor grote ruimten

Elektrische straalkachel

+ Compact, zeer betaalbaar, warmte snel op, kan gericht opwarmen, stille werking

- Niet geschikt voor grote ruimten, beperkt warmtebereik

Ventilatorkachel

+ Compact, zeer betaalbaar, warmt snel op, kan gericht opwarmen

- Relatief hoog stroomverbruik, luidruchtig, minder veilig dan een keramische ventilatorkachel

Radiatorkachel of oliekachel

+ Stille werking, geschikt voor grotere ruimtes, lager energieverbruik tov ander elektrische verwarmingen

- Minder compact (vaak verrijdbaar), warmt langzaam op

Een elektrische verwarming kopen is vooral…

Goedkoop en praktisch. De meeste elektrische verwarmingen zijn betaalbaar in aanschaf en relatief makkelijk in gebruik. Ook met de veiligheid zit het doorgaan wel goed, alle apparaten hebben standaard een omvalbeveiliging en vaak ook een oververhittingsbeveiliging.

Wel blijft elektrisch verwarmen een relatief kostbare aangelegenheid qua stroomverbruik. Het is dan ook het beste voor kortdurend gebruik of als bijverwarming in de koude dagen. Ben jij het ook zat om in de kou te zitten op je zolderkamer of in je schuur? Een elektrische verwarming kopen kun je makkelijk doen in ons ruime assortiment aan binnen verwarmingen.

Toch op zoek naar een meer duurzame verwarming? Hier kun je ons assortiment pelletkachels vinden en hier is een selectie van gaskachels te vinden. Tips, opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze blog? Laat hieronder een berichtje achter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop keurmerk
Bezoek Sfeervolverwarmen.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »