Sfeervolle winterwarmte met Zweedse fakkels

  • Geplaatst op
  • Door Sfeervolverwarmen.nl
  • Geplaatst in terrasverwarming
  • 0
Sfeervolle winterwarmte met Zweedse fakkels

Ook in de wintermaanden genieten van de tuin is steeds populairder aan het worden. Dankzij een vuurkorf of een terrasverwarmer is het met wat beschutting heerlijk op een zachte wintermiddag of avond. Mijn persoonlijke favoriet om op te warmen zijn hierbij de Zweedse fakkels. Ze zijn goedkoop, eenvoudig en erg sfeervol. In deze blog een aantal dingen die je nog niet wist over Zweedse fakkels.

De geschiedenis van Zweedse fakkels

Er is wat onduidelijkheid over de oorsprong van Zweedse fakkels. Maar het verhaal gaat dat ze in de 30-jarige oorlog (1618-1648) gebruikt werden door Zweedse soldaten. De naam is waarschijnlijk afkomstig van de Duitse woorden Schwedenfeuer of Schwedenfackel die zich uiteraard laten vertalen in Zweedse fakkels.

De soldaten hadden moeilijkheden bij het maken van vuur op natte grond en besloten boomstronken te maken met zaagsneden. Hierdoor kon de zuurstof worden gereguleerd en kreeg je een boomstronk die zeer gelijkmatig vanaf de bovenzijde verbrandde. Hieraan ontlenen de Zweedse fakkels dan ook wel de naam ‘boomkaars’.

Het voordeel voor de soldaten was een makkelijk mee te nemen warmtebron, ook in natte omstandigheden met een redelijk lange verbrandingsduur. Daarnaast kon het platte oppervlakte precies centraal boven de warmte gebruikt worden als fornuis.

Waarom zijn Zweedse fakkels zo populair?

Dat is omdat je gewoon heel veelzijdig zijn, milieuverantwoord en een sfeervolle uitstraling hebben. Zo gebruiken natuurliefhebbers en kampeerders de Zweedse fakkel nog steeds als ‘fornuis’ om op te koken. Verreweg de grootste groep mensen gebruikt Zweedse fakkels echter voor warmte en sfeer in de tuin.

Ze blinken uit in gebruiksgemak, zo zijn ze gemakkelijk aan te krijgen. Zweedse soldaten hadden er al niet veel moeite mee maar dankzij een aansteeklont branden de Zweedse fakkels in enkele minuten. Een extra voordeel ten opzichte van een vuurkorf is dat ze niet arbeidsintensief zijn. Je hoeft geen extra hout op het vuur te gooien. Ook zijn Zweedse fakkels met een hoogte van 25 centimeter makkelijk te vervoeren en staan ze zo klaar als je onverwachts of snel nog even buiten wilt gaan zitten.

Daarnaast zijn ze bijzonder efficiënt en redelijk milieuvriendelijk. Door de slimme techniek zitten de zuurstofopeningen op precies de juiste plek. Dit zorgt ervoor dat Zweedse fakkels volledig opbranden waardoor weinig hout en energie verloren gaat. Hierdoor krijg je met een enkele Zweedse fakkel afhankelijk van de omstandigheden en kwaliteit een brandtijd van maar liefst 2-3 uur. Met 2 fakkels heb je een lange avond warmte en sfeer.

En het mooiste is, voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Zweedse fakkels zijn bij Sfeervolverwarmen.nl al beschikbaar voor 15,95 per set van 4 stuks. Dat is circa 4 euro per stuk, nauwelijks duurder dan een doos kaarsen of wat voorgehakt haardhout. Bestel jouw exemplaren hier maar lees nog wel even verder over veilig gebruik.

Zweedse fakkels en veiligheid

Altijd nog goed om te benoemen is veiligheid, Zweedse fakkels zijn een open vuur en daarmee moet je toch voorzichtig zijn. Wanneer je Zweedse fakkels gebruikt is het handig om de volgende tips en adviezen aan te houden:

- Gebruik Zweedse fakkels alleen buitenshuis in de open lucht. Dus ook niet in een tent of onder een overkapping.

- Zweedse fakkels zijn makkelijk te verplaatsen voor gebruik maar wees logischerwijze erg voorzichtig met verplaatsen nadat ze al branden.

- Ga in verband met rookvorming altijd de windrichting na voor je de fakkels aansteekt.

- Houdt een aanbevolen afstand aan van 5 meter met andere ontvlambare materialen.

- Laat de Zweedse fakkels nooit ongezien staan en wees extra voorzichtig met kinderen en open vuur

- Tot slot laat de Zweedse fakkels volledig uitbranden en als dat niet mogelijk is maak ze dan uit een ruime hoeveelheid water zodat er geen gloeiende delen achterblijven.

Als je deze tips aanhoudt kun je veilig en met plezier genieten van een Zweedse fakkel. Bestel je Zweedse fakkels nu voor 15,95 per set van 4 op sfeervolverwarmen.nl. We wensen je een fijne winter toe. Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op of laat een reactie achter op deze blog.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop keurmerk
Bezoek Sfeervolverwarmen.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »