Terrasverwarming kopen? Kies de perfecte terrasverwarming met deze tips

  • Geplaatst op
  • Door Sfeervolverwarmen.nl
  • Geplaatst in terrasverwarming
  • 0
Terrasverwarming kopen? Kies de perfecte terrasverwarming met deze tips

In het voor- of najaar genieten van de tuin of het terras is steeds populairder aan het worden. Maar om het een beetje aangenaam te houden moet je vaak toch een terrasverwarming kopen. Gelukkig is tegenwoordig een ruim aanbod in verschillende soorten terrasverwarming, maar wat is nu de beste en waar moet je op letten?

Soorten terrasverwarming

Infrarood terrasverwarming (elektrisch)

terrasverwarming kopenEen infrarood terrasverwarming kopen ligt het meest voor de hand. Hierbij heb je lange golf verwarming met een rode gloeiende Quartzlamp. Deze lamp heeft een vrij groot bereik maar verwarmt de omgevingslucht. Wind kan de opgewarmde lucht snel doen vervliegen.

De tweede soort is een korte golf verwarming met een halogeenlamp. Dit is meer stralingswarmte en geeft direct warmte af ongeacht de temperatuur van de lucht. Nadeel is dat deze verwarmingen zoals de naam al zegt een vrij kort bereik hebben. Dit soort verwarming zie je vaak terug in de horeca.

Qua gebruikskosten is een elektrische terrasverwarming kopen relatief voordelig. De gemiddelde verwarmer gebruik 2 kWh, met een gemiddelde prijs van 25 cent per kWh is dit 50 cent per uur. Voor een avondje gezellig buiten zitten ben je dus 2-3 euro kwijt.

Panel heater (elektrisch)

Een tweede variant van elektrische terrasverwarming is een relatief onbekende panelheater. Het voordeel van deze terrasverwarming kopen is dat hij geheel werkt zonder licht. Waar gasverwarming en infraroodverwarming altijd een rode of oranje gloed afgeven.

Deze terrasverwarming kopen is perfect als je een stijlvolle verwarming die niet opvalt. Nadeel van deze verwarming is een beperkt bereik (12m2) en ze zijn relatief duur in aanschaf vergeleken met infrarood verwarmers. De kosten in gebruik zijn wel vergelijkbaar.

Terrasverwarming op gas

De derde variant is natuurlijk terrasverwarming op gas. Het grootste voordeel van terrasverwarming op gas is dat je natuurlijk niet afhankelijk bent van een stroombron. Ook ben je minder beperkt in het vermogen van de terrasverwarmer door je stopcontact, zekering of groep. Daarnaast geeft een vlam natuurlijk wat meer gezelligheid en sfeer.

Nadelen van een terrasverwarming kopen op gas is dat het wat langer duurt voor ze opwarmen. Daarnaast is een gasverwarming iets duurder in gebruik dan elektriciteit. Een gemiddelde verwarmer gebruikt 500 tot 1000 gram propaangas per uur. Een gasfles van 10,5 kg vullen kost ongeveer 30 euro wat neerkomt op 1,50 tot 3 euro per uur aan brandstofkosten.

Een ouderwets vuurtje

De laatste mogelijkheid om je terras te verwarmen is natuurlijk een ouderwets gestookt vuurtje. Dit kan in een vuurkorf of vuurschaal maar natuurlijk ook wat kleiner en simpeler met een Zweedse fakkel. Nadeel van zelf vuur stoken is natuurlijk slepen met haardhout en de rookontwikkeling die soms stinkende kleren tot gevolg heeft. Daarbij komt dat het bereik van een (klein) vuur beperkt is.

Vuur wint het echter wel op sfeer natuurlijk en een Zweedse fakkel is bijvoorbeeld goedkoper per uur dan een gasverwarming. Dit type is dan ook vooral bedoeld voor mensen die zelf vuur maken leuk vinden of mensen die af- en toe hun terras verwarmen.

Waarom een terrasverwarming kopen?

Dit klinkt als een voor de hand liggende vraag maar waarom wil je een terrasverwarming kopen? Wil je graag heel de winter buiten kunnen zitten? Is het puur bijverwarming voor als het ’s avonds wat koud wordt? Waar in de tuin moet de terrasverwarming komen – is er naast het tuinhuisje wel een geaard stopcontact?

Locatie

Laten we beginnen met tips voor de plaatsingslocatie. Een staande terrasverwarming is natuurlijk makkelijk verplaatsbaar maar wel vrij groot. Handig is ook om je te realiseren dat gasverwarming alleen als staande variant wordt geleverd (in verband met veiligheid en de gasfles). Kies voor moeilijk bereikbare locaties altijd een gas terrasverwarmer of een vuurkorf.

Dichterbij huis of op een klein balkon kies je beter voor een elektrische verwarming met muurbevestiging. Let daarbij wel op de plaatsingslocatie en of de terrasverwarmer weer- en wind bestendig is aangezien je hem niet elke dag gaat demonteren.

Veiligheid en weeromstandigheden

Bij het verbranden van een grote hoeveelheid gas of elektriciteit is er natuurlijk altijd brandgevaar. Let daarom goed op met de keuze voor een terrasverwarming. Daarbij is er je eigen situatie, zo kunnen rennende kinderen bijvoorbeeld een staande gasverwarming omverlopen wat natuurlijk grote gevolgen kan hebben.

Daarnaast moet je er bij een elektrische terrasverwarming kopen met name op letten of de verwarmer bestand is tegen regen en stof. Een IPX3 certificering betekent spatwaterdicht (dus niet waterdicht!), de IPX4 certificering volstaat ook voor een flinke stortbui. Tot slot kies je beter voor een IP6X certificering als er sprake is van een erg stoffige of zanderige omgeving. Meer informatie over IP-certificering vind je op wikipedia (opent in een nieuw venster)

Functionaliteit en prijs

Tot slot moet je natuurlijk goed kijken naar de specifieke functionaliteit van een bepaalde terrasverwarmer en de prijs bij een terrasverwarming kopen. Zo zijn er zelfs terrasverwarmers die aan te sturen zijn via een app op je telefoon. Ideaal bij meerdere verwarmingen of op lastig bereikbare plaatsen. Maar voor anderen is dit wellicht onnodige luxe.

Het belangrijkste om op te letten bij een terrasverwarming kopen is bereik, vermogen en verbruik. Dit geeft inzicht in de stroom- of gaskosten en hoeveel warmte de terrasverwarmer zal afgeven over welk oppervlak. Let daarnaast natuurlijk op de afmetingen om te zien of de verwarming past op je terras en bijvoorbeeld niet moeilijk verplaatsbaar of lastig op te bergen.

Kijk tot slot naar handige extra’s. Heeft de verwarming meegeleverde muurbevestiging? Is hij in een hoek instelbaar? Zit er misschien een afstandsbediening bij of zelfs een app (dan moet hij overigens wel heel luxe zijn). Maar ook de hoogte, is de voet bijvoorbeeld instelbaar? Richtlijn is hierbij dat je een goede terrasverwarmer zonder al te veel extra’s kan kopen op elektriciteit vanaf 80 euro. Voor een terrasverwarming kopen op gas moet je rekenen op een vanafprijs van 150 euro.

Samengevat de tips voor een terrasverwarming kopen

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij de juist terrasverwarming kopen. De meest tips liggen voor de hand maar het is altijd handig om even voor jezelf op een rijtje te zetten waar iets nou eigenlijk aan moet voldoen. Met een impulsaankoop of een aanbieding bij de lokale bouwmarkt koop je vaak toch net niet wat je nodig hebt.

Het belangrijke is; bezuinig niet teveel op aanschafprijs van een apparaat wat zoveel energie produceert. Je wilt een terrasverwarmer die veel warmte afgeeft en vooral ook veilig is (IPX certificering!). Let ook goed op de keuze voor elektriciteit of gas aangezien dit op lange termijn heel veel verschil kan maken in de verbruikskosten.

Bekijk ons scherp geprijsde en uitgebreide assortiment elektrische en terrasverwarmers op gas eens. Twijfel je of een terrasverwarming kopen voor jou een goed idee is? Overweeg dan een simpele vuurkorf of een Zweedse fakkel van een paar euro en kijk of het daarmee warm kan houden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Webshop keurmerk
Bezoek Sfeervolverwarmen.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »